Στον αέρα το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στον αέρα το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 9712/04.05.10

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Απαράδεκτη είναι η στάση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, αναφορικά με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο οποίο επιδιώκει να βάλει λουκέτο, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση Φορέων και Οργανισμών. Το συγκεκριμένο Μουσείο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και ιδιαίτερα μαθητών, που συμμετέχουν καθημερινά στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα εγκωμιαστικά και θετικά σχόλια που απέσπασε η χώρα μας, καθώς το συγκεκριμένο Μουσείο είναι το μοναδικό είδος στην χώρα μας.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ενεργεί πρόχειρα, χωρίς να έχει ένα σαφή σχεδιασμό. Καταργεί και συγχωνεύει οργανισμούς και φορείς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο, όπως το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα εκθέματα του οποίου είναι σημαντικά για την αναδρομή στην ιστορία της πόλης.  

Οφείλει να επανεξετάσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο την απόφασή του για κατάργηση του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενός Μουσείου με μεγάλη ιστορία τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και για την πολιτιστική ιστορία της χώρας. Η διατήρηση του Μουσείου είναι σημαντική και αναγκαία, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την εσφαλμένη απόφασή του, έτσι ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου